Nasmehni se. Ne pozabi, da si še plačal za to

“Smile. Do not forget that you have paid it for it”

logo_si

 

Lahko rečem – lepo sobotno jutro je bilo…

Vreme odlično za tek. Oblačno, rahel dež, čisto rahel… tekači, ljubitelji teka smo tega dne bili na poti v Radence, na Maraton treh src…

 Zjutraj spakiram stvari, opravim nujen jutranji obrok (kruh, marmelada, kava)…Vse ostalo je bilo storjeno v preteklih dneh – namreč polnjenje OH, še pred tem potrebne beljakovine… Zadnja noč je bila še samo za dovoljšen vnos tekočine – vode, z kalcijem, magnezijem.

Pot v Radence mirna, lepa, spokojna…Srečujemo avtomobile iz vse Slovenije – veš, da gredo v Radence (nasmešek, odprave jih izdajajo)… Parkiramo zelo blizu startno-ciljnega prostora. Še slaba urca do štarta. Najboljša podpornika mi pomagata tokrat – oblačila, oprema, voda.

Pred odhodom na startno-ciljni prostor opravim še obvezno segrevanje – počasni tek, z razteznimi vajami; na koncu še nekaj minutni tek v tempu maratona. Toliko, da dam signal mišicam, da se naj pripravijo na hard-working…:)

Na startno-ciljnem prostoru množica ljudi. Tekači, obiskovalci, navijači, spremljevalci. Srečujem znance. Srečam ekipo Never give up-a, tokrat Robija s Sabino. Sabina je neumorna mlada damica, slepa, ki pa se razdaja za tek in pogumno ter pridno teče. Čestitke za pogum, Sabina. In trdno voljo.

Še slikanje z mojima najboljšima podpornikoma, namreč staršema…

2014-05-17 08.43.41

… se poslovimo in odpravim se v startni prostor. Množica tekaških navdušencev. Ni kaj – na pravem mestu sem. Energija je taprava. Jaz sem tudi, vprašanje je samo, ali moj prst :))) Obvezan, zalepljen, pa še kaj bi lahko rekel – ampak brez kakršnega koli občutka, da bi me oviralo. Bomo vidli po par odtečenih kilometrih…

9.00 start, stečemo. V glavi imam samo, ne it prehitro. Držat se planiranega tempa, nekoliko pod 5:00/km, in “šparat” energijo za drugi krog… Maraton 42 km je bil namreč speljan v dveh krogih in sicer tako, da si na 21 kilometrih pritekel nazaj na startno ciljni prostor, obrnil in…ponovil vajo.

http://www.maraton-radenci.si/si/trase/maraton-42195-km

Prvih nekaj kilometrov segrevanje, poskušam zbrati signale mojega prsta; brez odziva, torej bo šlo. Ljudje navijajo, množice so ob progi… Spustim noge, zadržujem se nazaj, da grem z “rezervo”, in šibamo… Ker sem tokrat prvič bil na tej progi, niti nisem poznal trase. Vedel sem samo, da je popolnoma ravninska. In za ta dan sem vedel, da je idealno vreme. Namreč rahlo pršenje, čisto rahel dež…

Kilometri se vrtijo, množica tekačev teče. Med prehitevanjem – sem bil v svojem tempu in JA, spet prehitrem, ampak mi je teklo, pasalo – zaslišim: “O, Bogo!”. Le tako lahko srečaš in spoznaš člana Never give up-a – katerega še nisi spoznal uradno :), le slišal si se z njim po telefonu. Bernarda! Ptujčanka. Oziroma oseba, ki neumorno pripravlja “krog” na lokaciji Ptuj. Na hitro izmenjama par besed,… stečem naprej…

10 km, 15km, ob progi ljudje, največ v posamzenih vaseh, skozi katere poteka proga, navijajo. Na enem delu proge napisi – table, spodbudne… 🙂 Nasmešek dobiš, ko to prebereš. Najbolj pa mi je v nasmeh spravilo (sedaj v prvem krogu) napis: “Nasmehni se. Ne pozabi da si še plačal za to.”

Image

 Bližam se startno-ciljnemu prostoru, energija narašča, tempo prehiter, ampak spustim noge. Ciljna ravnina. Sem v svojem razmišljanju, opazim ogromno ljudi, ki spodbujajo, gledam potek proge – naprej je cilj, na levo pa kaže napis “Obrni – 42km”. Torej obrnem in stečem v nov krog…

25km, gremo proti 30 km. Prve težave nastopijo. Upočasnujem, pazim na to, da ne bi kaj “zapeklo”. Ampak nekaj ni bilo vredu – čutim napenjanje veznih kit v obeh mečih… Sotekači opazijo težavo. Spodbujajo – motivirajo – “Ne popuščaj, ne se ustavljat, zmanjšaj tempo, potem naprej…”. Ja, lepo se to sliši, ampak to izvest, ko… ko zateguje. Zadnjih 10 km je postala kalvarija. Spomnim se napisa, enega, iz prvega kroga – pa verjetno ga bom srečal sedaj ponovno kmalu: “Go Big or Go Home”. Torej gremo na “Big”. Tudi spomnim se misli – razmišljanja iz knjige Dean Carnazie – boleti mora! Torej mora boleti. Gremo naprej. Menjavam ritem, menjavam korake, gibe nog. Vem, da izgubljam na času, ampak gremo na veliko (Go big)….

Ob ponovnem srečanju z napisom, tablo “Nasmehni se. Ne pozabi da si še plačal za to” ni bilo nasmeška. 🙂

Še nekaj kilometrov, spodbujajo. Na 40 km srečam, me sreča nasproti hodeča prijazna “gospa” (ups… sem zvedel, da gospodična… Mi je oproščeno, ker misli bile pri – kako priti do cilja?? 🙂 ) – ponudi pijačo, kokakola. Z veseljem sprejmem, spregovorima nekaj besed – pove, da gre nasproti svoji kolegici, da bo verjetno tudi rabila kakšno spodbudno besedo… Misel, ki mi prileti je – so ljudje, ki cenijo tvoje namene. Stečem, počasi, malce hitreje in metri se vrtijo. Kilometer pred ciljem slišim glasbo, množico ljudi. Še zadnja ravnina, malce v hrib – to mi paše, še en rondo in zavijemo v levo, proti cilju. Ciljna ravnina. Ekipa Never give up-a spodbuja, vzklika…ostali tudi. That’s it. Ciljna črta. Cilj. Konec. 3:58:00. Veliko pod planiranim časom, ampak zaključil sem maraton… Robi – hvala za spodbudne, navijaške besede v ciljni ravnini. Je bilo lepo slišati vzklike svojega imena ter vedeti, da si nagrajen s tem.

Sledi pitje – rehidracija. Preoblačenje. Nato polnjenje z energijo. High Five Protein Recovery (http://topatlet.si/sportna_prehrana/vzdrzljivost/ProteinRecovery) je edino, kar potrebujem v tem trenutku.

Sledi obisk nekaj prijateljev, ki so bili na prireditvi – med njimi sponzorja in podpornika naših tekaških prireditev v okviru Never give up-a  – TopAtlet (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=866018896746422&set=a.866017830079862.1073741830.451775744837408&type=1&theater). Nato zasluženo kosilo s starši in pot domov proti Mariboru, katero sem pa prespal…

Naslednji dan, ki je nadaljevanje “tekme” je bil namenjen polnjenju energije, vode in masaži – noge, predvsem mišice in razbolele kite potrebujejo čimprejšnjo regeneracijo. Pri tem najbolj pomaga masaža – za to skrbi pri meni Marushka – Masaža za vsakogar (http://www.marushka.si/).

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s