Maraton je tek na dolge razdalje

Maraton je tek s kompromisi!

Že nekaj časa imam to misel v sebi, ki se prepleta, razvija, dopolnjuje. Maraton kot pojem – pojem, ki ga lahko refleksiram na vsa področja življenja… Verjetno ne bom uspel vsega z besedami zapisati, kar mi buhti – ampak upam / želim, da bo poanta razumljena…

Maraton je tekaška disciplina, katero dolžino 42,195 km je potrebno premagati v nekem omejenem času (omejitev določi organizator prireditve) in katera ima tudi določene specifične značilnosti (profil proge, razlika višine štart/cilj ipd). Op**

Kakor koli gledano je maraton tek na dolge razdalje. 42 km in tistih nekaj metrov je dolga razdalja… In zmagovalci teka na dolge razdalje so vsi, ki pridejo do cilja!

Lahko tudi rečem, da vsakdo od nas teče svoj maraton, ki je lahko v različnih okoliščinah, oblikah, težavnostih. Posameznikov maraton je v vsakem primeru determiniran z nekim obdobjem, z neko težavo ali izzivom in na dolgi rok nekim ciljem, h kateremu vsak stremi. Nekdo se prebija skozi zdravstvene težave – s pravilno držo, medicinskim pristopom in razmišljanjem lahko doseže končni cilj in tako odteče svoj maraton; nekdo je padel v kolovrat socialnih (finančnih) težav in tako teče svoj maraton, da lahko prebrodi začasno oviro v življenju in preživi sebe, družino – z dovolj dolgo vztrajnostjo, delovnostjo lahko in tudi bo zaključil ta svoj maraton; spet nekdo se zaradi svoje športne naravnanosti in izziva odloči, da bo odtekel maraton – z dovolj pravilnim pristopom in treningom ga lahko odteče; spet nekdo pade v življensko okoliščino, ki je za večino na prvi pogled brezciljna, omejena oblika življenja – z pravilnim odnosom in razmišljanjem in videnjem ter fokusom končnega cilja tudi ta maraton se odteče… In našteval bi lahko še veliko različnih življenskih prispodob, katere bi imele vse enak zaključek – maraton je tek na dolge razdalje in maraton se lahko odteče.

Ampak potrebna so prilagajanja, odrekanja, pravilni pristopi, pozitivno razmišljanje, dovoljenja drugim, da pristopijo nasproti in vedno je potrebno vzeti v obzir kompromise – kajti maraton kot maraton je tek s kompromisi. In če se kompromise pravilno dojema – smo / ste tudi zmagovalci svojega maratona.

Želim, da bi odtekli vsak maraton do cilja. In želim, da ste zmagovalci svojega maratona.

Op**: o teoriji maratona (dolžina, pojmovanje, dojemanje) pa več naslednjič…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s