Ocean / Lava Parenzana triatlon

Serija Ocena / Lava triatlonov je tokrat premierno bila tudi v Sloveniji oz. povezala je slovenski in hrvaški del obale. Fenomenalni dogodek, ki je pritegnil tekmovalce iz devetih držav.

OCEAN-LAVA-PARENZANA-transparent

 

Sobota zvečer. Briefing, sestanek z zadnjimi navodili jutrišnjega triatlona. Opazujem, spet sedim v družbi tistih ljudi, ki dihajo za šport. Šport, ki mi je v zadnjem letu tako močno zlezel pod kožo… Tekmovalci, družine, otroci, spremljevalci. Vsi so/smo ena družina. Občutek, ki sem ga lani dobil v tem športu se mi je spet obnovil…

Brifing

Nedelja zjutraj. Vstanem pred 6.00 uro. Pripravim startno opremo, potrebna hranila, odnesem na štartno točko. Z nekaterimi tekmovalci poklepetamo, izmenjamo mnenja. Do mene pristopi organizator dirke Nino Cokan in mi zaželi dobro tekmo. Ve, da sem tukaj z srcem in da delam vse korake z namenom… Malo pred 8.00 “zlezemo” v vodo… očitno je res hladna 😑, a adrenalin dela svoje.

8.00. Start. Naredim prve zavesljaje, počasi. Začutim ritem. Grem s svojim tempom. Plavanje je tisto, kjer sem najbolj šibek ampak znam/lahko odplavam dolžino… Čas plavanja je bil soliden, prišel ven v zadnji tretjini udeležencev. Na koncu se je plavalni del izkazal za tistega, ki sem ga naredil najbolj solidno…. Menjam opremo, pripravim se za kolesarski del in štartam.

Start2

Start v klanec takoj na začetku… Iz obale se cesta takoj dviga v dolžini slabih 2 km na celino, kjer se nato začne ravninski del. Telo se ogreva, začutim energijo. Ko pridem na ravnino – grem v svoj ritem… Ritem, ki se kasneje izkazal za premočnega. Do 60 km delam s tempom, nato prve težave… Klanci v okolici Buje terjajo svoje – a borbam do konca. Zadnji daljši klanec grem počasi, vmes pijem, jem… Potrebujem hrano za zadnji del tekme. Ko pridem na ravnino imam še slabih 15 km do cilja, vržem se na kolo in odgonim do cilja… Ponovna menjava opreme za tekaški del. Po hitri menjavi grem s počasnimi koraki v klanec – dober kilometer se vzpenjamo, do trase makedamskega dela uradne proge Parenzane in zavijemo v smeri Slovenije. Trasa se spušča, vse do doline reke Dragonje, kjer je mejni prehod. Del trase, ki me je zelo znan. Trasa po kateri sem odtekel že dvakrat celotno dolžino Parenzane (Trst – Poreč). Po mejnem prehodu sledi popolnoma ravninski del vse do cilja. Pot, ki sem jo najtežje oddelal, čeprav sem vedel oziroma pričakoval, da bo zame najlažji. Davek, ki sem ga pustil na kolesu je svoje terjal… A glava je delala tekmo do cilja. Triatlon je tisto, za kar uživam – in užival sem. Vrgel sem se v svoje misli, razmišljanje, opazoval okolico, sprehajalce in delal kilometre. Občasne težave, predvsem zategovanje točno določene mišice (bemooo…) sem kontroliral z gibi in z mislimi. Cilj, zaključek. Naredil sem tekmo… počasneje kakor planiral, a tekma narejena.

Cilj

Nekoč sem zapisal: “Na koncu vedno ostaneš sam…”. Mirnost vode s 13 st. Celzija, meduze, ki švigajo pod teboj, delanje zamahov… To delaš sam in veš zakaj. Lepote okolice, ki jo opazuješ med kolesarjenjem vsrkavaš vase. In kolesariš sam in veš zakaj. Misli so skoncentrirane na delo in zaveš se vseh naporov, ki si jih vlagal čez zimo. Občutki, ki jih dobiva telo med tekom se skoncentrirajo v srce in koraki se nadaljujejo – tek do cilja s srcem. Tečes sam in veš zakaj. A triatlon je šport za druženje, za družino, za motiviranje otrok v zdrav način življenja in rekreacije. Za prijatelje in širjenje poznanstev. In tega se vedno bolj zavedam.

1 thought on “Ocean / Lava Parenzana triatlon

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s