Vzor

Bobni mi izraz, pomen, globina besede “vzor”, ki je bil podan v uvodnem govoru s strani podžupanje MO Velenje g. Brede Kolar na letošnji plesni predstavi Življenje je vrednota v Velenju…

 

Vzor, vzor, vzor,…

Kako naj bomo boljši in bolj doživet vzor, kakor z nastopom nas samih. Vzore smo doživeli v soboto zvečer na odru. Vzore doživljamo vsak dan, z življenjem malih vitezov, ostalih oseb, ki nesebično gradijo življenje. In nam kažejo pot.

Mlada gospodična, 9-letna Paraskeva, ki je poprijela kos papirja in prebrala misli, čustva, doživljanje besede rak in življenja z njim – življenja, kakršnega doživlja ob njenem stricu, ki je mali vitez. Kakšen pogum je prikazala. Ruknilo me je ob njenih besedah: “…nisem mala vitezinja, tega naslova si nisem zaslužila in ga tudi nočem. A biti mali vitez pomeni tudi biti živ, preživeti!” Kakšen vzor nam je lahko. Hvala ti Paraskeva!

Mlad gospodič Anže, ki se je zadnje leto pogumno spoprijemal z borbo in zdravljanjem raka. On je naš vzor. Nastopa v uvodniku multimedijske plesne predstave Življenje je vrednota in ste ga lahko videli vsi tisti, ki ste se odločili podpreti delovanje, gibanje in se prepustili zgodbi plesne predstave. Štirinajst krat sem jo že videl, občutil, doživel. Kocine se mi dvigujejo vsakič. Uvodni film, preplet plesa in multimedije, ki nam pove… da življenje je vrednota. Njega, fantka sem osebno doživel v soboto prvič. Ponosen sem, da je nam vsem vzor.

Plesalke in plesalci, varuhinja človekovih pravic ga. Vlasta Nussdorfer, naša draga Lorna, ki skrbi za delovanje Ustanove Mali vitez s svojimi najbližjimi in…. in še mnogi drugi. Vsi vi ste nam vzor. Vzor, da delujete, živite, cenite življenje in se trudite za druge…


 

In kaj naj porečem, sedaj, danes ko držim v rokah kos dokumenta – seznam malih vitezov po posameznih občinah, regijah in – in vidim število oseb? Število je blizu tisočice malih vitezov. Malih vitezov po vseh občinah, krajih, regijah Slovenije. In kaj naj porečem za vse tiste ljudi v določenih občinah, v tistih upravah občin, ki so nam brezkomprimisno zaprli vrata, da bi ustvarili dogodek za njihove občane, za njihove male viteze? So nam lahko oni vzor? Vzor za kaj…? In če so vzor komu – kakšna merila imajo potem takem?

Upam – želim si, da ne bodo nikdar videli tega kosa papirja in številke, koliko malih vitezov pa je v njihovi občini oz. regiji…

Sem brez besed. Sem žalosten, a hkrati vesel. Kljub vsemu se nam odpirajo vrata mnogih občin. Mnogi ljudje, ki delujejo po raznih uradih občin, zavodih, zvezah imajo pogled v življenje, imajo srce. In razumejo. Odpirajo vrata in nam pristopajo v pomoč – ker razumejo.

Nimam kaj poreči… Odhajam na trening, mi bo pa ta občutek dal moči za naprej. Za naprej tja, kamor smo sprejeti odprtih rok in kjer nas z veseljem sprejmejo. Ker razumejo. Ker vedo in imajo srce. Tam bomo tekli, se gibali in se skupaj veselili z ostalimi občani, športniki, malimi vitezami in z vsemi željnimi gibanja. Vsi ki nam omogočajo to gibanje, vsi ki so nam pripravili njihove objekte za dogodek – so nam lahko za vzor. Hvala vam.

 

Vzor vsem nam na vsakem dogodku pa bodo mali vitezi. Z mnogimi sem se že spoznal, srečal. A želim si jih srečati vse… Vem, da bo to težko. Imajo svojo borbo, imajo svoj življenjski maraton. Nenazadnje oni tečejo maraton vsak dan, vse življenje. S svojimi težavami, s svojimi telesnimi ovirami, s svojimi problemi. Jaz bom tekel samo dvainštirideset dni… Želim si pritegniti tiste, ki nas (me) opazujejo od daleč – želim, da se jim preda to sporočilo, naj pridejo na organizirane letne rehabilitacije (že naslednje je v mesecu marcu) – tam se spoznavamo, družimo, gibamo. In želim si jih povabiti na dogodke 42-tih maratonov, ki bo namenjen njim. Vsak nov mali vitez, ki bo na dnevnem maratonu v okolju gibanja –  bo meni velik vzor. Vzor, ker je naredil korak.

Vzor, vzor, vzor,…

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s